yerba mate drink

Egenskaper av yerba mate, dess typer, effekter och bryggning – allt du behöver veta

Yerba mate-te är… inte te!

I vardagligt tal kallas yerba mate för te, men professionellt sett är det inte det. Dess effekter liknar dem av kaffe, eftersom yerba mate innehåller koffein. Det är möjligt att många människor förväxlar yerba med grönt te, som tillverkas av en annan buske och har en något annorlunda effekt. De har många egenskaper gemensamt, men yerba innehåller fler antioxidanter. Den viktigaste antioxidanten i yerba mate är klorogensyra, medan grönt te innehåller katekiner. När du bestämmer om du ska dricka yerba mate eller grönt te är det bättre att välja det förstnämnda. Båda infusionerna är mycket hälsosamma, men yerba har fler fördelar och positiva effekter på vår hälsa.

Typer av yerba mate

Vi kan skilja mellan fyra typer av yerba mate efter ursprungsland. Uruguayansk yerba, som inte alls har sitt ursprung i Uruguay, är en långlivad torkad yerba utan pinnar, finfördelad och finfördelad. Smaken är mild, gräsig, har lite bitterhet och är lätt syrlig. Doften är soltorkat hö.

yerba mate

Argentinsk yerba är också lagrad och röktorkad. Den torkade är grovt skuren och har lite damm. Den har en mild och inte särskilt rökig smak, är lätt bitter och mindre syrlig. Argentinsk yerba mate kännetecknas av sin milda smak, så den rekommenderas för nybörjare som bara börjar med denna brygd.

Brasiliansk yerba kallas Erva Mate. Den har en ljusgrön färg eftersom den inte åldras och detta säkerställer att klorofyllet inte oxideras. Smaken är gräsig, fräsch, söt och absolut inte bitter eller sur. Den är mycket mild i smaken. Den torra sorten har tre varianter beroende på vilken typ av brasiliansk yerba som används: grönt mjöl, grovt skurna blad och kvistar eller själva bladen.

Den sista är den paraguayanska yerba. Dess smak är distinkt, rökig och rökig. Den torra består bara av bladen, men är ändå mycket stark i verkan. Den rekommenderas för personer som redan har erfarenhet av att brygga och dricka yerba mate. I MateMundo.se-butiken finns alla sorters av denna hälsofrämjande brygd och ett stort utbud av tillbehör som gör det roligt att brygga den.